Vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente Voorzitter
Akkerbouw & Vollegrondsgroente
De Nederlandse akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt kenmerkt zich door vakmanschap, innovatie en efficiëntie. Hierdoor kan de sector, als producent van duurzame en kwalitatief hoogstaande plantaardige producten, een aanzienlijke bijdrage leveren aan de wereldwijde voedselproductie.
Akkerbouwers en telers telen gewassen zoals aardappelen, granen, suikerbieten en uien, maar ook prei, sla, kool asperges en aardbeien; teelten die goed gedijen in Nederland. Maar het klimaat verandert en er wordt meer van telers gevraagd omtrent plantgezondheid en biodiversiteit.
De vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente maakt zich hard voor het creëren van de beste omstandigheden en het behouden van keuzevrijheid, zodat het telen van akkerbouwgewassen in Nederland aantrekkelijk blijft en de waardering krijgt die het verdient. Zij spant zich in voor behoud van areaal, bodemvruchtbaarheid, zoetwatervoorziening en voldoende mogelijkheden om gewassen goed te beschermen. Daarnaast houdt zij zich bezig met de vernieuwing van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB), ontwikkeling van goed onderwijs en de toenemende vraag naar groene energie en plantaardige eiwitten. Centraal staat het ondernemerschap en verdienvermogen van onze leden.
Akkerbouw in Nederland
De Nederlandse akkerbouwsector is koploper in de wereldmarkt met het telen van gewassen als aardappelen en uien. Ons land kent daarbij een sterke toeleverende en afnemende industrie en relatief goede klimatologische omstandigheden, hoewel wateroverlast en droogte toenemen. De uitgangspositie van de teler is daarmee goed.
Ambities vakgroep Akkerbouw LTO Nederland
De vakgroep Akkerbouw behartigt de belangen van akkerbouwers op landelijk niveau. Belangrijke thema’s zijn verdere verduurzaming van de teelt door optimale veredeling, bemesting en plantgezondheid, vernieuwing van het Europese landbouwbeleid, behoud van areaal en versterking van exportmarkten, toenemende vraag naar groene energie en de bijdrage die de sector kan leveren aan de eiwittransitie. Om klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden, is een gezonde bodem nodig. In een gezonde bodem zijn gewassen beter bestand tegen wateroverlast of juist watertekort en weerbaarder tegen (nieuwe) ziektes en plagen. De sector kan bovendien wind- en zonne-energie opwekken en grondstoffen leveren voor plastic én de bodem kan als CO2 opslag dienen. Ontwikkelingen in data-gestuurd telen helpen de teler om betere beslissingen te nemen bij bemesting en gewasverzorging. De akkerbouwsector is bij uitstek geschikt om innovatieve technieken in de praktijk te brengen.
Consumenten kijken kritisch naar agrarische producten, vooral naar het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Supermarkten eisen dat bedrijven investeren in duurzame keurmerken. Ook wordt van de sector verwacht dat zij aandacht besteed aan biodiversiteit op en om bedrijven.
Om deze uitdagingen en kansen het hoofd te bieden, zet de vakgroep zet in voor:
– Blijvende stimulering van onderzoek en innovatie
– Een sterke positie van de akkerbouwer in de keten van producent naar consument. Waardering voor het product én de sector is daarbij essentieel.
– Wet- en regelgeving die past bij de eisen die aan de sector gesteld worden en ruimte biedt aan de creativiteit, innovatiekracht en oplossingsgerichtheid van de sector.