Fruitteelt

De fruitteelt in Nederland legt zich toe op hard- en zachtfruit en steen- en pitvruchten. Fruittelers worden vertegenwoordigd door NFO.

Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen; en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor.

De fruitteelt opereert in een sterks internationaal concurrentieveld. Er worden steeds meer eisen aan fruit gesteld als het gaat om milieu-impact en de kosten voor arbeid nemen toe. Daarnaast staat de sector steeds vaker bloot aan extreme weersomstandigheden als hagel of droogte enerzijds en geopolitieke ontwikkelingen (zoals handelsbelemmeringen voor Rusland) anderzijds. De fruitteeltsector heeft de maatschappij veel te bieden: fruit is gezond en draagt bij aan een gezonde leefstijl, het vergroten van de biodiversiteit en het opslaan van CO2 in boomgaarden.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) is de organisatie van en voor de professionele, Nederlandse fruittelers. De NFO behartigt de belangen van fruitteeltondernemers met als speerpunten: gewasbescherming, sociaaleconomische kwesties, marktgerelateerde onderwerpen, kennis en innovatie, ondernemerschap en sectorpositionering.

Meer informatie over de fruitteeltsector is te vinden op de site van NFO, www.nfofruit.nl.

Nieuws uit deze Sector

Abonneer op deze vakgroep vis RSS

Feiten

2.693 fruitteeltbedrijven (2017)

20.463 hectare fruitteelt (2017)

7,6 hectare gemiddelde bedrijfsgrootte

80% fruitteelt is appels en peren

Wie is wie

Thijs Cuijpers

Directeur Beleid

Thema Coördinator Plantaardige Sectoren