Oud-senator Gérard Mertens overleden

Sjra’ Mertens werd 100 jaar

Voormalig boerenvoorman en oud-senator Gérard ‘Sjra’ Mertens is op 12 november na een kort ziekbed overleden. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie. Mertens geldt als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw en was erevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Mertens was een markant bestuurder met een groot boerenhart en een ongekende verantwoordelijkheidszin. Vanaf zijn twintigste jaar tot aan zijn pensioen heeft hij op vele manieren de samenleving gediend. Zijn bestuurlijke talenten bleven niet lang ongemerkt. Nadat hij vanaf zijn twintigste al indruk maakte als voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg, werd hij kort na de Tweede Wereldoorlog voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Deze belangrijke positie in Limburg was de springplank naar een bestuurlijke carrière als boerenvoorman in Nederland en senator in de Eerste Kamer der Staten Generaal.

Carrière 
Mertens was als jonge man actief in het verzet tijdens de laatste oorlogsjaren. Na de oorlog was hij van 1948 tot 1974 voorzitter van de LLTB, met zijn 28 jaar tot op heden nog steeds de jongste LLTB-voorzitter ooit. Daarnaast was hij van 1945 tot 1948 raadslid in de gemeente Venlo. Van 1948 tot 1952 was hij actief in Provinciale Staten van de provincie Limburg. Vanaf 1952 werd Mertens actief als senator in de Eerste Kamer der Staten Generaal, dit deed hij tot 1979. Tussen 1957 en 1983 was Mertens voorzitter van de Raad van Toezicht van de Boerenleenbank en later Rabobank. Daarnaast was hij lange tijd voorzitter van de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd. Na zijn pensioen zette hij zich in voor tal van instellingen op het gebied van cultuur en ziekenzorg. Al die tijd wist hij zich omringd door familie en trouwe vrienden en bleef Hout-Blerick zijn thuishaven, waar ook zijn familieboerderij de “Hoverhof” gelegen was.

Dankbaar
“De heer Mertens was een buitengewoon belangrijk persoon in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot laat in de twintigste eeuw”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. “De samenleving en agrarisch Nederland hebben veel aan hem te danken. Het was een voorrecht en een eer hem van tijd tot tijd te mogen spreken. We zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor de agrarische sector en de Nederlandse samenleving heeft betekend. Hij was een groot mens. Boer, bestuurder en katholiek in hart en nieren. Wij wensen zijn familie veel sterkte bij het verlies van hun vader, grootvader en overgrootvader.”

13 november 2018

BRON:
LLTB
Naar boven