Koning Willem-Alexander opent compostfabriek

Koning Willem-Alexander opende 13 april 2018 de nieuwe Indoor Verse Compostfabriek van CNC Grondstoffen in Milsbeek. De fabriek verwerkt 600.000 ton paarden- en kippenmest en gips tot doorgroeide compost voor de champignonteelt.

Eind december 2017 zijn alle 32 tunnels van de nieuwe fabriek in gebruik genomen, waardoor de doorgroeide compost van CNC Grondstoffen nu wordt geproduceerd op basis van Indoor Verse Compost met een optimale procesduur. Het productieproces van mest naar substraat vindt op een milieuvriendelijke manier plaats. Door het volledige hergebruik van mest – eigenlijk een afvalproduct – levert CNC Grondstoffen een bijdrage aan een circulaire economie.

Tijdens het productieproces worden ammoniakgassen met luchtwassers verwijderd. De teruggewonnen ammoniak wordt hergebruikt in de productieprocessen. Om de mestgeur te neutraliseren, gebruikt CNC Grondstoffen bio-bedden, gevuld met boomschors. Deze bevatten micro-organismen die geurstoffen opnemen. Het uiteindelijke product is een duurzaam en hoogwaardig substraat voor de teelt van champignons. Vanwege de locatie van de fabriek wordt daarnaast door minder transportkilometers twee miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar gereduceerd.

CNC Grondstoffen verwerkt jaarlijks meer dan 600.000 ton paardenmest, kippenmest en gips tot doorgroeide compost voor de teelt van champignons, ofwel champignonsubstraat. CNC Grondstoffen is een van de vijf bedrijven van CNC Holding. De bedrijvengroep heeft acht vestigingen in Nederland en Polen en verkoopt substraten voor de teelt van paddenstoelen in meer dan dertig landen.  

Zie ook http://www.cncgrondstoffen.nl/nl

14 april 2018

BRON:
CNC
Naar boven