Niet één toekomst voor iedereen

Alle lezers van Nieuwe Oogst hebben het boekje ‘Hoe ziet de land- en tuinbouw er in 2050 uit?’ ontvangen. Een document met mooie vergezichten. Ver genoeg om te dromen over een gouden toekomst. Over een land- en tuinbouw zonder gewasbeschermingsmiddelen, over een Europese voedselproductie die volledig circulair is en over een agrarische sector die een grote bijdrage levert aan het oplossen van het klimaatprobleem.
Maar om over dertig jaar voedsel, bomen, planten en bloemen te kunnen produceren, moeten ondernemers sowieso eerst de komende vijf tot tien jaar zien door te komen. Ik ben van nature een rasoptimist, maar de obstakels op korte termijn zijn niet gering.
Neem bijvoorbeeld alleen al de opgave voor Brabantse veehouders om bestaande stallen in 2022 aan de nieuwste milieueisen te laten voldoen. Veehouders elders in Nederland volgen pas in 2030 en dat zorgt ervoor dat de sector in Noord-Brabant het extreem moeilijk gaat krijgen.
Tegelijkertijd: boeren en tuinders zijn gewend om met tegenslagen om te gaan en zoeken telkens weer nieuwe mogelijkheden. Velen lukt dat ook en dat leest u iedere week in Nieuwe Oogst, met fantastische verhalen over boeren en tuinders die geloven in de toekomst. Ondernemers die nieuwe wegen bewandelen om hun verdienmodel op orde te houden of te krijgen. Er is niet één toekomst voor iedereen.
Het zit in de genen van mensen om steeds weer naar vernieuwing te zoeken. De Nederlandse land- en tuinbouw heeft met zijn vernieuwingsdrift wereldfaam verworven. Het is onze taak om individuele bedrijven maximaal te laten profiteren van die innovatiekracht. Daar wil ik graag aan bijdragen.
Wim Bens
Bestuurslid LTO Nederland

08 juni 2019

BRON:
Wim Bens
Naar boven