Agrozorgwijzer
De Agrozorgwijzer is bedoeld om een vangnet te creëren voor agrarisch ondernemers met psychosociale problemen. Het is daarnaast bedoelt voor betere afstemming van het bestaande aanbod van hulpverlening op de hulpvraag van ondernemers.
Ondernemers in de land- en tuinbouw staan bloot aan veranderingen in de sector en politieke en maatschappelijke druk. In sommige gevallen kan dit leiden tot persoonlijke problemen en psychische nood. Alhoewel de geestelijke gezondheidzorg in Nederland goed georganiseerd en wijdvertakt is, sluit de bestaande hulpverlening niet altijd goed aan bij de hulpvraag van boeren en tuinders. Hulpverleners spreken niet altijd de taal van de boer of onderschatten de sterke verbondenheid van bedrijf en gezinssituatie waar op agrarische (familie-)bedrijven vaak sprake van is.
Psychosociale hulpverlening en suïcidepreventie in de land- en tuinbouw
Om mensen met psychosociale problemen te hulp te schieten, is het nodig om signalen vroegtijdig te herkennen, hen op een goede manier bij te staan en ervoor te zorgen dat zij toegang tot hulpverlening krijgen. LTO Nederland maakt werk van psychosociale hulpverlening en suïcidepreventie in de land- en tuinbouw en werkt hiervoor samen met o.a. de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) en Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren.
Agrozorgwijzer
Zij hebben het project ‘Agrozorgwijzer’ in het leven geroepen. Dit project is gericht op het sterke netwerk van erfbetreders en collega-boeren, die regelmatig bij elkaar over de vloer komen. Zij zien vaak als eerste wanneer het minder goed gaat met een ondernemer of bedrijf, bijvoorbeeld door verwaarlozing van het erf, een boer die nooit meer op bijeenkomsten komt of bedrijven waar de kwaliteit van de melk ondermaats is.
Via de Agrozorgwijzer kunnen betrokkenen uitleg krijgen over signalen die wijzen op psychosociale problemen. Ze krijgen ook advies over hoe zij dit bespreekbaar kunnen maken met de ondernemer in kwestie en welke acties er verder mogelijk en/of nodig zijn. Daarnaast worden erfbetreders getraind hoe zij ondernemers in zware tijden op een goede manier kunnen bijstaan. De erfbetreders op hun beurt, kunnen na een crisissituatie weer terecht bij collegiale opvangteams.
Samenwerking met geestelijke gezondheidzorg
Daarnaast wordt via de Agrozorgwijzer gewerkt aan een betere afstemming van het bestaande aanbod van psychische hulpverlening op de hulpvraag vanuit de agrarische sector. Dit doen betrokken partijen samen met de professionele instanties, o.a. door uitwisseling van kennis en ervaring en trainingen gericht op het bijstaan van agrarische ondernemers.