Plantgezondheidswet
In navolging van de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening, heeft minister Schouten een wetsvoorstel ingediend voor de Plantgezondheidswet. LTO Nederland heeft gepleit voor een bepaling in de wet voor een regeling risicoafdekking.
Op 14 december 2019 treedt de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening in werking. In het verlengde daarvan, komt er in Nederland de Plantgezondheidswet. Deze wet vervangt de huidige Plantenziektenwet uit 1951. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) diende eind 2018 een wetsvoorstel in voor de herziening en vernieuwing van de Plantenziektenwet. De nieuwe Plantgezondheidswet richt zich op het voorkomen en verspreiden van nieuwe en schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten.
Regeling risicoafdekking
LTO Nederland pleit ervoor dat een bepaling in de wet wordt, waarmee het mogelijk wordt om in de toekomst een regeling risicoafdekking voor schadelijke organismen in te kunnen stellen. Ondanks een goede preventie kan er immers altijd een uitbraak van plantenziekten zijn. Dan zijn ingrijpende bestrijdings- of beheersingsmaatregelen vereist . Met zo’n bepaling wordt aangesloten bij mogelijkheden die de Europese wetgeving biedt om aanspraak te maken op Europese gelden voor schade-compensatie aan bedrijven die getroffen worden. Het is aannemelijk dat ook andere EU-lidstaten van deze mogelijkheid gebruik zullen maken. Als Nederland dat niet doet, stelt zij zich onnodig op een achterstand ten opzichte van andere landen.
In reactie hierop heeft minister Schouten aangegeven bereid te zijn met de sector een wettelijke grondslag voor een plantgezondheidsfonds te willen verkennen. Pas als er een concreet en uitgewerkt plan is, is het mogelijk hiervoor een bepaling in de wet op te nemen. LTO Nederland is hierover, samen met andere ketenpartijen, in gesprek met het ministerie.
Kaders nadeelcompensatie
Daarnaast is het volgens LTO Nederland nodig om in de Plantgezondheidswet de kaders aan te geven waarbinnen sprake is van fytosanitaire maatregelen die onevenredig drukken op bedrijven. Er moet daarom een artikel in de wet opgenomen worden dat voorziet in uitwerking van deze kaders. Het gaat dan om de gronden op basis waarvan een bedrijf een verzoek kan indienen voor tegemoetkoming in geleden schade als gevolg van de opgelegde fytosanitaire maatregelen.