Dierenextremisme
Dierenextremisme
Dierenextremisme, waarbij activisten de wet overtreden door bijvoorbeeld stalinsluipingen of bedreigingen, heeft een grote impact op boeren en tuinders. De bezetting van een varkenshouderij in Boxtel was een nieuw dieptepunt in een langere geschiedenis van intimidatie van de boerengemeenschap. LTO werkt samen met de Nationale Politie, het OM en het ministerie van J&V, het ministerie van LVVN en andere partijen om de veiligheid van boeren in Nederland beter te waarborgen.
Polariserende acties
De afgelopen jaren hebben dierenactivisten en -extremisten de land- en tuinbouw regelmatig aangevallen, bijvoorbeeld door demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, het sturen van doodskaarten naar boerenfamilies, het met naam en toenaam noemen van boeren op social media en op posters die in het openbaar worden geplakt, en door met graffiti lasterteksten aan te brengen. Dit soort acties polariseren, drijven stad en platteland uit elkaar en zijn erop gericht een hele beroepsgroep in Nederland zwart te maken.
In mei 2019 werd een nieuw dieptepunt bereikt, toen een groep van ongeveer 150 dierextremisten een varkenshouderij in Boxtel bezette. Er werd met geweld in een stal ingebroken, die vervolgens ruim 10 uur werd bezet. Er zijn 76 aanhoudingen verricht. De rechtszaak is in de tweede helft van 2019 van start gegaan. De bezetting werd breed veroordeeld door de maatschappij en politiek.
Samen tegen dierenextremisme
LTO waarschuwt al langere tijd voor het gevaar van dierenextremisme voor mens, dier en maatschappij. De organisatie pleit er bij de overheid onder meer voor dat het monitoren, screenen en onderzoeken van extremistische groeperingen prioriteit krijgt. Bovendien moet er hard tegen illegale acties worden opgetreden. Het mag niet worden getolereerd dat dierenextremisten het eigen ‘recht’ in handen nemen. LTO en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) maakten eind 2018 afspraken met de Nationale Politie om dierenextremisme beter in kaart te brengen. Zo kunnen boeren worden begeleid bij het doen van aangifte en is er een speciale registratiecode ingesteld zodat de politie-eenheid voor terrorisme en extremisme een beter zicht krijgt op de problematiek.
Na de bezetting in Boxtel zijn er afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministeries, politie, OM, LTO en de POV. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt aan een operationeel handelingskader dat de lokale driehoek (burgermeester, politie, OM) handvatten biedt bij dierenextremisme, en aan informatie voor veehouders over preventie en hoe te handelen bij een bezetting. LTO en de POV zijn ook hier bij betrokken.
Veiligheid boeren voorop
De veiligheid van boeren moet voorop staan. LTO blijft zich inzetten voor een harde aanpak van extremisten die de wet overtreden.
Boeren die vragen hebben over dierenextremisme kunnen contact opnemen met hun regionale LTO-organisatie. Bij (dreiging van) dierenextremisme kan contact worden opgenomen met de politie via 112 of 0900-8844 (geen spoed, wel politie).