Vaccins tegen blauwtong

De afgelopen weken is het blauwtongvirus dichterbij gekomen. De cirkel rondom de getroffen gebieden ligt nu tot op de Nederlandse grens. Dat maakte, dat we als LTO Nederland zijn gaan nadenken over vaccineren. Vrijwillig vaccineren tegen BTV8 mag natuurlijk altijd, maar dan moet er wel vaccin zijn. Daar zijn we de afgelopen weken naar op zoek geweest. Medewerkers van LTO Nederland hebben contact gezocht met de verschillende farmaceuten en het niet gevonden. Nu is het ook best lastig om het op voorraad te hebben: het is slechts beperkt houdbaar. Doordat er geen blauwtong was in Nederland, zijn de meeste veehouders opgehouden met vaccineren. Dat betekent, dat we op dit moment onbeschermd zijn. Maar dat betekende ook, dat de farmaceuten, maar een kleine of geen voorraad van het vaccin aanmaken.
In België was er een verplichting om te enten, dat vormde voor ons een mooie buffer met Frankrijk. Die verplichting is eraf in België. Daarnaast komt het nu  langs de Duitse kant naar Nederland. Bij normale verspreiding via knutten gaat dat met enkele km's per dag, maar ook hier is een risicofactor de mens. De vorige uitbraak kende een piek in okt-nov. De uitbraak ervoor was al in de vroege zomer.
Het huidige virus laat tot nu toe weinig ziekteverschijnselen zien bij de dieren, maar het blijft een virus, dus onvoorspelbaar.
Het is aan iedere veehouder zelf om hier een afweging in te maken, maar ik heb de vaccins voor mijn kudde besteld. Als iedereen dat doet, dan is dat voor de farmaceuten ook een reden om er mee aan de slag te gaan. Het vaccineren kost natuurlijk geld en arbeid, maar ik denk dat ook in deze voorkomen beter is dan genezen.
Voor wie er meer over wil weten, worden er op 24 en 25 april twee voorlichtingsbijeenkomsten gehouden door GD en LTO Nederland gezamenlijk. 
Houdt deze data vast vrij in de agenda, vooral als je in Limburg, Gelderland of Noord-Brabant woont.
 
Saskia Duives-Cahuzak
Voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland
 
 

13 maart 2019

BRON:
Saskia Duives-Cahuzak
Naar boven