Leren zwemmen

Over tien jaar is onze samenleving transparant en vloeibaar. Een wereld zonder hiërarchie, waar iedereen met iedereen communiceert. Kortom, heel iets anders dan de samenleving van nu, met zijn kaders en hiërarchie. De komende tien jaar zal iedereen moeten leren zwemmen in die vloeibare samenleving. Dat verzin ik niet, het is de kern van het boek Het einde van het Midden, van trendwatcher Farid Tabarki. Volgens De Volkskrant behoort hij tot de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders van dit moment.
Tabarki deed zijn verhaal op de radio, toen ik onderweg was van de ene vergadering naar de andere. Ik herkende wat hij zei. Vaste structuren en instellingen die we al decennialang kennen, verliezen terrein. Ook onze manier van werken zal veranderen, zei hij. ‘Zo doen we dat toch altijd’ is niet meer genoeg.
Het einde van het Midden is al begonnen. Een mooi voorbeeld is de actie #Kalverliefde. De kiem van die actie is gelegd binnen een Facebook-groep van boerinnen. Daar houdt men elkaar op de hoogte van actuele ontwikkelingen. De motie van de Partij voor de Dieren om kalveren langer bij de koe te houden leidde tot het idee om actie te voeren in Den Haag. Om een lang verhaal kort te maken: #Kalverliefde beheerste dagenlang de media. Tot en met een uitgebreide reportage tijdens het acht uur journaal.
Een diepe buiging is hier op zijn plaats. Ondernemers die niet eindeloos vergaderen en strategieën bedenken, maar lekker praktisch de media met open vizier tegemoet treden. 
O ja, volgens Tabarki moeten we de toekomst nog definiëren. Dat hebben onze boerinnen alvast gedaan: een vloeibare LTO in een mooi zwembad.
Thijs Cuijpers
Directeur LTO Nederland

19 maart 2016

BRON:
Thijs Cuijpers
Naar boven