Europese verkiezingen 2024
Op 6 juni vinden de Europese verkiezingen plaats. Er zijn voor Nederland 31 zetels (van de 720) verkiesbaar. De Europese verkiezingen zijn van groot belang: de basis van veel (landbouw)beleid ligt immers in Brussel. LTO vraagt om realistisch en haalbaar beleid, en geen verdere stapeling en regeldruk die de boerenpraktijk verder frustreert. Op deze pagina neemt LTO haar leden mee in de inzet én activiteiten richting de verkiezingen.
Het Grote Europese Landbouwdebat
Op maandag 27 mei om 20:00 uur, ruim een week voor de Europese verkiezingen gaan (kandidaat-)Europarlementariërs met elkaar in debat over de toekomst van de landbouw in Het Grote Europese Landbouwdebat.
Boeren, bestuurders en deskundigen leiden verschillende thema’s in, waarna politici hierover met elkaar in debat gaan. Politici van VVD, NSC, BBB, CDA, PvdA/GroenLinks, SGP, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en Volt zijn aanwezig.
Het debat is te volgen via een livestream. Alle informatie over het debat is hier te vinden.
Het Grote Europese Landbouwdebat wordt georganiseerd door LTO en Nieuwe Oogst.
Overzicht verkiezingsprogramma’s
LTO heeft een overzicht Europese verkiezingsprogramma’s samengesteld: een overzicht met de belangrijkste passages voor de Nederlandse land- en tuinbouw uit de partijprogramma’s. De passages zijn te selecteren op onderwerp, thema’s en partijen. Ook bevat het overzicht alle tot nu toe gepubliceerde (concept)programma’s. Met het overzicht wil LTO een objectief beeld geven van hoe de verschillende politieke partijen de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw in Europees verband zien.
Europees Puntenplan
LTO heeft, om de politieke partijen tijdig van input te voorzien, in augustus 2023 een Europees Puntenplan opgesteld en aangereikt. Hierin worden kansen én uitdagingen voor de agrarische sector in Europa beschreven.
Verdeling partijen bij de Europese Parlementsverkiezing
Nederland heeft vanaf 2024 recht op 31 van de 720 zetels in het Europees parlement. Vrijwel alle Nederlandse partijen zijn aangesloten bij een Europese fractie. Dat is een samenwerkingsverband dat vanuit een bepaalde overtuiging invloed wil uitoefenen op het Europees beleid. Er zitten op dit moment zeven fracties in het Europees Parlement.
Daarnaast kunnen partijen besluiten om zelfstandig plaats te nemen in het parlement, dat is een groep ‘niet-ingeschrevenen’, Europarlementariërs die nog niet gekozen hebben in welke fractie zij thuishoren, of geen fractie met hun politieke overtuiging hebben kunnen oprichten/vinden.
Uitlegvideo Europese verkiezingen