Eerlijke mestketen
LTO Nederland werkt samen met andere partijen uit de mestketen aan de uitvoering van het Plan van Aanpak ‘Samen werken in een eerlijke mestketen’. De eerste stap is verandering van cultuur, houding en gedrag, gevolgd door onder andere certificering en digitalisering.
De mestsector ligt onder een vergrootglas. Met enige regelmaat komen gevallen van fraude naar buiten. Fraude leidt niet alleen tot milieuschade, maar ook tot een slecht imago voor de sector en oneerlijke concurrentie. Dit gaat ten koste van integere en welwillende ondernemers. Reden voor LTO Nederland, POV, CUMELA Nederland, Rabobank en Transport en Logistiek Nederland (TLN) gezamenlijk een Plan van Aanpak ‘Samen werken in een eerlijke keten’ op te stellen. Deze is eind 2017 aangeboden aan minister Schouten.
Integraal en gezamenlijk
Met dit plan van aanpak nemen betrokken partijen in de gehele mestketen gezamenlijk verantwoordelijkheid om de mestketen eerlijker en transparanter te maken en fraude aan te pakken. Zij doen dit langs vier lijnen met in totaal twaalf maatregelen en acties. De eerste lijn focust op verandering van cultuur en gedrag bij personen en bedrijven in de mestketen. De tweede lijn, ter ondersteuning aan cultuurverandering, gaat over private borging. Ondersteuning door techniek is de derde lijn en samenwerken de vierde lijn.
Boeren en tuinders zijn verantwoordelijk voor wat er op hun erf gebeurt: wat er aan mineralen wordt geproduceerd en aangevoerd, en wat in de vorm van mest en producten het erf verlaat. De sector heeft er belang bij dat fraude zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dat kan alleen in gezamenlijkheid met collega’s en partners in de mestketen. De kracht van het plan is de integrale aanpak van bedrijfsleven en overheid, die inzet op intensievere handhaving en het schrappen van uitzonderingen.
Verwaarding
Inmiddels zijn grote stappen gemaakt met de uitvoering van het plan van aanpak. De eerste stap is gezet met een vrijwillige gedragscode ‘KeurMest’, gevolgd dooreen eerste concept certificeringsmodule ‘KeurMest’ met daarbij een onafhankelijke toetsing voor elke schakel in de keten. Deze certificering zal overigens niet op zichzelf staan, maar ook samenhangen met de herbezinning mestbeleid, het klimaatakkoord met bijbehorende klimaat-pilots, de digitalisering van de mestketen, en bovenal ook in de verwaarding van mest.