Agrarisch Keurmerk Flexwonen
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen, dat in het voorjaar van 2019 is gelanceerd, borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid.
LTO Nederland behartigt de belangen van haar leden op een groot aantal onderwerpen. LTO Nederland doet volop mee aan maatschappelijke discussies en laat zien wat de bijdrage van de sector kan zijn bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Op deze pagina zijn de standpunten van LTO Nederland terug te vinden.
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen, dat in het voorjaar van 2019 is gelanceerd, borgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor seizoensarbeid.
Om een stikstofoverschot in Natura2000-gebieden te voorkomen, werd de PAS ingericht. De RvS heeft geoordeeld dat de PAS niet langer toegepast mag worden. LTO Nederland vindt dat er per gebied een goede balans tussen natuur, wonen, infrastructuur en landbouw moet worden gevonden.
LTO Nederland staat voor goed werkgeverschap, waarbij het aantrekken, behouden en ontzorgen van gekwalificeerd personeel centraal staat. Werkgevers hebben flexibiliteit nodig en moeten zich snel kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.
Boeren en tuinders hebben te maken met risico’s als gevolg van extreem weer. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen zich hiertegen te verzekeren. Naast vrijstelling van de assurantiebelasting bij de Brede Weersverzekering, zet LTO zich in voor fiscaal reserveren.
LTO Nederland is partij bij het afsluiten van cao’s in de agrarische sector. LTO zet in op het aantrekkelijker maken van werk in de sector en houdt de positie van werkgevers nauwlettend in de gaten.
Ondernemerschap en continuïteit van gezinsbedrijven zijn nodig voor verdere verduurzaming van de voedselproductie. LTO Nederland spant zich in voor een goede ondersteuning van jonge boeren, gericht op een duurzaam toekomstperspectief.
Voor de continuïteit van agrarische bedrijven is het noodzakelijk dat ondernemers en werknemers in de sector zich blijven ontwikkelen en bijscholen op het gebied van o.a. technologie en innovatie en wet- en regelgeving.
Veilig, gezond en duurzaam werken zijn onderdeel van goed werkgeverschap. Agrarisch ondernemers nemen hierin verantwoordelijkheid en zetten zich in voor een veilige werkomgeving en duurzame inzetbaarheid voor hun werknemers en zichzelf.
LTO Vrouw en bedrijf behartigt de belangen van vrouwen op agrarische bedrijven, zowel van de (mede-)ondernemers als van de (meewerkende) partners. Tevens biedt zij, via de regionale LTO-organisaties, een netwerk voor vrouwen in de land- en tuinbouwsector.