Belang van land- en tuinbouw bij het behalen van hernieuwbare energie doelen
Om de doelstelling uit het klimaatakkoord ten behoeve duurzame elektriciteit te halen, is Nederland in 30 regio’s opgedeeld. Per regio wordt een plan opgesteld om de doelstelling te behalen, de Regionale Energie Strategie (RES).
Op korte termijn wordt vooral ingezet op zonne-energie en windenergie. Grootschalige aanleg van zonneparken kan op gebiedsniveau ten koste gaan van de landbouwstructuur. Mogelijkheden om grond te verwerven, ruilen of te herverkavelen worden sterk beperkt. Het is belangrijk dat bedrijfsopvolgers een eerlijke kans krijgen om doelen op het gebied van grondgebondenheid, extensivering van landgebruik, natuurinclusiviteit en wateropgaven te behalen.
LTO heeft zich daarom sterk gemaakt om per RES-regio mee te kunnen praten en zowel het belang van de landbouw, als oplossingen in te brengen. Mede door inzet van LTO is dit jaar de zonneladder van kracht geworden als afwegingskader. Daarbij heeft LTO gevraagd om een monitor ‘zon op land’, welke RVO gaat opstellen.
Van 2008 tot 2020 hebben de partners van het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren, afgekort het Agroconvenant, gewerkt aan reductie van broeikasgassen in de land- en tuinbouw en de bos- en houtsector. Zo was er al in 2011 een reductie van 3,5 Mton CO2 gerealiseerd, in 2018 een reductie aan ‘overige broeikasgassen’ van 6,7 Mton behaald en zijn vanaf 2018 de agrosectoren tezamen (exclusief glastuinbouw) energieneutraal.
Ter afsluiting van 12 jaar agroconvenant is een webinar georganiseerd door de partners van het convenant en heeft RVO een eindrapport gepresenteerd, dat ingaat op de behaalde resultaten en de randvoorwaarden voor een dergelijke samenwerking.
Terug naar het jaarverslag 2020.