Discussie over toekomstig GLB stapje in goede richting
Er is dit jaar volop gediscussieerd over het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat in 2023 van start moet gaan. LTO Nederland wil dat boeren en tuinders extra beloond worden voor de extra inspanningen ten behoeve van het milieu, klimaat en dierenwelzijn. Het internationaal gelijk speelveld moet worden gewaarborgd en de bureaucratie moet worden beperkt. Daarnaast moet het GLB de positie van boeren en tuinders in de markt versterken.
Het GLB-budget voor de jaren 2021-2027 daalt, maar onder druk van alle Europese boeren- en tuindersorganisaties (COPA) zijn de bezuinigingen uit de eerste voorstellen van 2018 gelukkig een stuk teruggedraaid.
Het Europees Parlement en de EU-landbouwraad onderhandelen nu over het nieuwe GLB. Ten opzichte van het Commissie-voorstel is er vooruitgang geboekt maar de “devil is in the detail”. LTO zit hier in Den Haag en in Brussel bovenop. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het akkoord in het voorjaar van 2021 bereikt. Eind 2021 moet Nederland haar nationaal strategisch plan voor de uitwerking van het GLB ter goedkeuring indienen in Brussel.
Voor LTO is het vooral belangrijk dat het GLB inkomensondersteuning blijft bieden aan boeren en tuinders. Boeren en tuinders willen wel verduurzamen, maar daar moet wel iets tegenover staan. LTO benadrukte daarom dat het niet uit te leggen is dat in de plannen van de Europese Commissie voor het nieuwe GLB meer wordt gevraagd van boeren en tuinders, terwijl daar structureel minder geld tegenover staat. In de laatste update van LTO is meer te lezen over de inzet van LTO, de stand van zaken en waar nog over onderhandeld moet worden.
Terug naar het jaarverslag 2020.