Project voor sterkere zelfregulering stimuleert kritische houding binnen en tussen ketens
De Nederlandse land- en tuinbouw zorgt dat consumenten in binnen- en buitenland kunnen genieten van gezonde en kwalitatief hoogwaardige voedselproducten. Voedselveiligheid is hierbij van het grootste belang. Naast toezicht en handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) spelen private kwaliteitssystemen en zelfregulering een grote rol bij voedselveiligheid in het hele productieproces. In het project ‘Private borging voedselketens’, dat in 2019 is afgetrapt, wordt gewerkt aan versterking van zelfregulering in alle sectoren. Daartoe brengen tien sectoren de risico’s in hun ketens in kaart en stellen hiervoor actieplannen op. Lees hier de doelstellingen van het project.
Voor boeren en tuinders is het erg belangrijk dat er géén discussie is over de veiligheid van de (voedsel) producten die zij produceren. Boeren en tuinders, en hun afnemers verderop in de keten, zijn zelf verantwoordelijk voor die voedselveiligheid. De sectoren die deelnamen in het project hebben een inventarisatie gedaan van de private certificering in de verschillende schakels in de verschillende productketens. Daarbij hebben zij de volgende vragen beantwoord:
- Zijn er (delen van) ketens zonder private certificering?
- Wat is de participatiegraad bij de certificering?
- Welke verbeterpunten zien de private kwaliteitsschema’s?
Hierbij is gebruikgemaakt van een checklist met de aanbevelingen van de Commissie Sorgdrager / Werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen. De inventarisaties en analyses zijn in de stuurgroep van het project met alle vertegenwoordigers van de sectoren besproken om ideeën, problemen en oplossingen uit te wisselen. Het proces, waarbij veel verschillende ketens waren betrokken, heeft een kritische houding binnen en tussen ketens gestimuleerd. De eindrapportage van het project wordt januari 2021 opgeleverd.
Terug naar het jaarverslag 2020.