Uit het stikstof-moeras
In 2020 gebeurde er veel in het stikstofdossier. In het voorjaar maakte het kabinet– na een winter van harde lobby vanuit samenwerkende boerenorganisaties – grote lijnen van het beleid bekend . Een maatregel die in de zomer werd afgekondigd betrof veevoer. Na een intensieve lobby vanuit de sector is de maatregel van tafel gegaan.
LTO heeft bij de vele debatten in de Tweede Kamer en daarbuiten inbreng geleverd. Bijvoorbeeld voor de bespreking van het eindadvies van de Commissie Remkes in juni, en in september de brandbrief over het stikstofbeleid aan het ministerie van LNV. Nog net voor het kerstreces behandelde de Tweede Kamer de Stikstofwet.
Op 12 november werd samen met NAJK een webinar over het wetsvoorstel georganiseerd. Daarbij ging bestuurder Trienke Elshof het gesprek aan met Kamerleden Mark Harbers (VVD) en Jaco Geurts (CDA). Het webinar is terug te kijken op het YouTube-kanaal van LTO.
Daarnaast bracht LTO samen met NAJK en Agractie zeven punten in bij de Tweede Kamer om te betrekken bij de behandeling van het wetsvoorstel. Daarin vroegen de organisaties onder andere om de sociaaleconomische gevolgen van doelen en maatregelen mee te wegen, en om duidelijkheid over termijnen en kosten bij het oplossen van PAS-melders en knelgevallen.
LTO Nederland heeft in voorstellen door de Tweede Kamer op de wet resultaten van haar gezamenlijke lobby voor betere randvoorwaarden teruggezien. Tegelijkertijd blijft LTO kritisch op het reductiedoel van 50% voor 2035 – het is onhaalbaar en niet reëel. Het wetsvoorstel zal eind februari 2021 behandeld worden door de Eerste Kamer.
Terug naar het jaarverslag 2020.