Corona crisis duurt voort
Sinds de uitbraak in maart 2020 heeft het Corona virus Nederland in haar greep. Dit heeft tot nu toe geleid tot grote sociale, economische en financiële gevolgen. Dat geldt ook voor boeren en tuinders.
Al vanaf maart zijn gevolgen voor de land- en tuinbouw in de negentien verschillende sectoren die LTO Nederland vertegenwoordigt merkbaar. Zo was er in de eerste lockdown een ernstige uitval van de vraag naar producten uit glastuinbouw, sierteelt en boomkwekerij. Het sluiten van de horeca had ernstige gevolgen voor multifunctionele bedrijven met eet- en drinkgelegenheid die hun deuren moesten sluiten. Ook toeleveranciers voor de horeca worden geraakt, zoals ondernemers die cafés en restaurants normaal gesproken voorzien van bijvoorbeeld fritesaardappelen, groenten, fruit, kalfsvlees, melk en gevogelte.
Er waren grote zorgen over het veiligstellen van voldoende arbeidskracht – zeker toen de grenzen dicht gingen. De Taskforce Arbeid van LTO Nederland speurde problemen in de sector op, bracht vraag en aanbod van arbeid bij elkaar, en stond én staat in dagelijks contact met overheden om tot oplossingen en duidelijkheid voor werkgevers te komen.
De overheid sprong ook financieel bij. Met generieke maatregelen, waar ook boeren en tuinders toegang tot hadden. En met het steunpakket van € 650 miljoen voor de tuinbouw en aardappelteelt. LTO Nederland heeft zich daar hard voor gemaakt. Met resultaat, zoals te zien is in dit overzicht van steunmaatregelen. Desondanks was het inkomen in de landbouw het afgelopen jaar 6% lager dan in 2019 – zonder coronasteun zou dit 11% zijn geweest.
Helaas is niet elke sector en elke ondernemer gesteund zoals wij dat graag zouden zien. LTO Nederland blijft zich zolang de crisis voortduurt op verschillende fronten inzetten om de gevolgen voor boeren en tuinders in beeld te brengen, hulp te organiseren en noodzakelijke steun met het kabinet te bespreken.
Terug naar het jaarverslag 2020.