Toekomstig mestbeleid: goed bodembeheer als basis
Een fundamentele herbezinning van het mestbeleid is nodig in Nederland om doelstelling op het gebied van water, bodem, klimaat en biodiversiteit te behalen. Al sinds eind 2018 worden hierover gesprekken gevoerd door het ministerie van LNV met agrarisch ondernemers, LTO Nederland, overheden en andere stakeholders. Na een goede start bleef het tot september 2020 min of meer stil rond dit onderwerp.
Met een Kamerbrief presenteerde minister Schouten de ‘contouren toekomstig mestbeleid’. LTO Nederland was niet blij met dit plan, omdat daarin de verantwoordelijkheid voor ondernemers te werken aan doelen ontbrak. Ook werd geen recht gedaan aan de diversiteit in de land- en tuinbouw, wat leidde tot teleurgestelde reacties.
Wat LTO Nederland betreft zou goed bodembeheer het vertrekpunt moeten zijn voor dit toekomstige mestbeleid. Dat is gericht op het sluiten van kringlopen en sturend op een balans tussen aan- en afvoer op het bedrijf. Daarbij worden dierlijke mest en circulaire meststoffen zo optimaal mogelijk benut.
In november 2020 werd het plan van minister Schouten besproken in de Tweede Kamer. In aanloop naar het debat heeft LTO Nederland een position paper gedeeld met de minister, met daarin reactie en visie op het voorgestelde beleid.
LTO Nederland blijft de komende tijd lobbyen bij zowel de ministeries van LNV en I&W, als richting de politiek, om bijsturing te geven aan de verdere uitwerking van de voorgestelde contouren. De praktijk leert dat opgelegde maatregelen vaak averechts werken en LTO Nederland wil voorkomen dat de overheid op de stoel van de ondernemer gaat zitten. Voor LTO Nederland is het belangrijk dat de ondernemer de verantwoordelijkheid en ruimte krijgt om met zijn vakmanschap te werken aan de doelen op het gebied van water, bodem, klimaat en biodiversiteit. De sector neemt ook verantwoordelijkheid door bijvoorbeeld te werken aan (en in) een transparante en eerlijke mestketen.
Terug naar het jaarverslag 2020.