Agrarische sector zet zich in voor goed opgeleide arbeidskrachten
De Nederlandse agrarische sector is wereldwijd toonaangevend dankzij de sterke verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. LTO Nederland zet zich in voor vernieuwing van het groene onderwijs door middel van onder andere het Groenpact. Daarin werken alle groene onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid samen. Groenpact brengt partijen bijeen en verbindt initiatieven. Hierin wordt gefocust op actuele maatschappelijke thema’s als klimaat, kringlooplandbouw, leefbaarheid en concurrentiekracht. De sector kan een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen en het groene onderwijs is hierin een belangrijke sleutel.
In alle sectoren en in alle schakels van de keten in de land- en tuinbouw is behoefte aan voldoende en goed opgeleide arbeidskrachten. Zij dienen inzetbaar te zijn in een snel veranderende maatschappij en in een snel veranderende praktijk van de land- en tuinbouw. In 2020 vonden onder de noemer van Groenpact o.a. de volgende activiteiten plaats:
- Centra voor Innovatief Vakmanschap (CIV’s) en Centre of Expertice (CoE) zijn ingericht voor respectievelijk het mbo en hbo onderwijs. Het is de ontmoetingsplek voor onderwijs en bedrijfsleven. Vertegenwoordigers van LTO Nederland nemen delen in CIV Groen en CoE Groen
- De Werkconferentie Arbeidsmarkt vond (online) plaats. De rode draad was de transitie van het groene domein.
- Presentatie van De Groene Werelden; een campagne om de aantrekkelijkheid van leren en werken in de groene sector onder de aandacht te brengen.
Terug naar het jaarverslag 2020.