LTO positief over inzet justitie tegen dierenextremisme

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie gaat hard optreden tegen dierextremisten die de wet overtreden. LTO Nederland en POV hebben hier om gevraagd en zijn positief over de inzet van het ministerie om de veiligheid van boeren in Nederland beter te waarborgen.
LTO Nederland en POV hebben afspraken gemaakt met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, politie en het Openbaar Ministerie (OM) over de aanpak van incidenten rond dierenrechtenactivisme en -extremisme. Acties zoals inbraak, insluiping, stalken, erfvredebreuk zijn wettelijk niet toegestaan volgens de rechtstaat en niet te tolereren. Er zijn afspraken gemaakt over contactpunten, samenwerking en informatie-uitwisseling tussen ministerie, politie, OM, LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Hierdoor kan sneller worden geschakeld bij incidenten.

‘Goed en constructief gesprek’
Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland is positief over de inzet van minister Grapperhaus. “We hebben een goed en constructief gesprek gehad met de minister. Onze inzet was dat de veiligheid van boeren en tuinders in Nederland prioriteit zou krijgen bij justitie. Dat is gelukt. We hebben afspraken gemaakt over preventie en monitoring. We gaan nu samen verder werken aan een handelingskader. Vertrekpunt daarbij is dat iedereen in Nederland zich aan de wet dient te houden. We zijn het spuugzat dat er maar lukraak in stallen wordt ingebroken of ingeslopen. Dit geeft een groot gevoel van onveiligheid bij boerengezinnen en dat moet afgelopen zijn.”

Lees ook:
'Acties tegen boeren zijn we meer dan zat'> 
Overheid moet harde lijn trekken tegen dierextremisme >

21 mei 2019

BRON:
LTO Nederland
Naar boven