‘Grondige analyse nodig van stikstofproductie’

LTO Melkveehouderij, Nevedi en NZO werken aan een analyse van de voorlopige stikstofproductiecijfers die het CBS vorige week bekend maakte. Hieruit blijkt dat de fosfaatproductie onder het plafond uit kwam maar de stikstofuitscheiding te hoog is.

Vorige week donderdag maakte het CBS de voorlopige fosfaat- en stikstofproductie in dierlijke mest in 2018 bekend. Hieruit blijkt dat de fosfaatproductie opnieuw is gedaald met ruim 12 miljoen kilo fosfaat tot onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij: “Dit resultaat verdient een compliment aan de sector en heeft er voor gezorgd dat we de derogatie hebben kunnen behouden.”

Alert op stikstofproductie
Ook de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest is iets gedaald maar komt desalniettemin boven het stikstofplafond uit. Meulenbroeks: “Dit is een ontwikkeling waar we als sector erg alert op moeten zijn. Om de cijfers beter te kunnen interpreteren, willen we eerst een grondige analyse maken voor dat we moeten gaan nadenken over eventuele maatregelen. Dit doen we samen met Nevedi en NZO.”

Onbespreekbaar
Meulenbroeks doelt op de reactie van minister Schouten vorige week op de voorlopige CBS-cijfers. Zij zinspeelde in haar reactie op maatregelen en een mogelijke verhoging van de generieke korting van fosfaatrechten. Meulenbroeks: “We hebben nu te maken met voorlopige CBS-cijfers. Het is te vroeg om nu al te speculeren over mogelijke generieke maatregelen. Sowieso is een generieke korting op fosfaatrechten voor ons onbespreekbaar.” Meulenbroeks stelt dat de melkveehouderij al meer dan genoeg maatregelen over zich heen heeft gekregen de afgelopen jaren. “Daar kunnen geen nieuwe generieke regels meer bij. Eerst moet er duidelijkheid komen over de cijfers en de oorzaak van de overschrijding. Daar werken we nu aan.”

////////////////////////////////////////////////////

Voor meer informatie:

Esther de Snoo
Communicatie & Woordvoering
LTO Nederland
0653728351
edsnoo@lto.nl
 

19 februari 2019

BRON:
LTO Nederland
Naar boven