Pleidooi voor minister van Voedsel en Landschap beland bij formateur Schippers

Fruitteler Wessel van Olst heeft dinsdag 11 april 300 ‘aanbevelingsbrieven’ voor een minister van Voedsel en Landschap overhandigd aan informateur Edith Schippers. Samen met een cadeau met producten die symbool staan voor Voedsel en Landschap. Deze overhandiging vond plaats op het Binnenhof in Den Haag, net voordat Schippers de onderhandelingszaal voor de kabinetsformatie inging.

 

Ruim 300 leden van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO)ondersteunen met hun brieven het pleidooi van LTO Nederland voor een ministerie van Voedsel en Landschap.

 

‘We missen een minister die ons vakmanschap, kennis en liefde uitdraagt omdat voedsel nu een economische aangelegenheid is binnen het ministerie van Economische Zaken. Ik ben ervan overtuigd dat passie nog altijd de hoogste economische waarde heeft’, aldus Wessel van Olst uit het Gelderse Ressen. De brievenactie is twee weken geleden begonnen.

 

Van Olst, tevens bestuurslid LTO Noord, ging na de overhandiging aan formateur Schippers in gesprek met de landbouwwoordvoerders van VVD, D66, CDA en GroenLinks. Deze Tweede Kamerleden kregen – naast de aanbevelingsbrief van Wessel zelf - ook het symbolische cadeau van ‘Voedsel en Landschap’ mee.

 

Verbinding
Jaco Geurts en Maurits von Martels waren namens het CDA aanwezig, de VVD was vertegenwoordigd door de landbouwvoordvoerders Helma Lodders en Arne Weverling, Tjeerd de Groot was er voor D66 en Suzanne Kröger was namens GroenLinks aanwezig. ‘Het doet ons goed dat u hier met alle vier de beoogde coalitiepartijen aanwezig bent. Een mooi signaal van verbinding’, aldus Van Olst.

‘Toch is het vreemd dat wij hier nu met z'n allen staan’, stelde Van Olst bij de overhandiging. ‘Het zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat er een politiek/bestuurlijk landschap is voor ondernemers en sectoren die ons land sterk maken. Deze lobby zou helemaal niet nodig moeten zijn.’

 

Boerenverstand en passie
‘Ik sta hier niet alleen voor 300 boeren, maar voor heel agrarisch Nederland. Betrokkenheid begint hier, vandaag en op deze plek met als doel een bewindspersoon die kan leunen op agrarische ervaring, boerenverstand en passie. Een minister die net als ons de verbinding zoekt. Want was het niet het woord ‘verbinding’ dat de verkiezingscampagne domineerde? Wij zoeken de verbinding met u, vandaag! Beginnend met deze brief en dit symbolische tasje voedsel en landschap.’

 

LTO Nederland pleit al enige tijd voor een ministerie van Voedsel en Landschap. Onder meer vanwege het grote belang dat de agrarische sector speelt op bijvoorbeeld economisch gebied en de bijdrage van boeren en tuinders aan een leefbaar landelijk gebied. Marc Calon, voorzitter LTO Nederland: ‘Een goede koppeling tussen onderzoek, praktijk en beleid ontbreekt. Daarom willen wij een ministerie waarin dit weer samen wordt gebracht. De actie van onze leden laat zien dat hier ook op het boerenerf dringend behoefte aan is.

landbouwwoordvoerders wessel2.JPG

11 april 2017

BRON:
Henriet Dijk
Naar boven