‘Alle boeren in Europa gelijk behandelen’

De concurrentiepositie op de markt is belangrijk, daarom behoren alle boeren in Europa waar het gaat om Europese toeslagen en premies op dezelfde manier behandeld te worden. Dit zei melkveehouder Dirk Siert Schoonman uit Brummen vanmorgen op Radio 1 in een vraaggesprek over het akkoord, dat gisteren werd bereikt over het nieuwe EU-landbouwbeleid.

Schoonman, die voorzitter is van LTO Noord Gelderland, zei dat hij door de hervorming en hervedeling van geld op den duur zo'n 10.000 euro minder ontvangt aan Brusselse subsidies. Er gaat gekort worden op subsidies en dit moet dan wel overal gelijkmatig gebeuren, aldus de LTO-bestuurder. Hij vindt dat de komende jaren voldoende geld beschikbaar komt voor innovatie.
 
Een geleidelijke overgang in Nederland naar een gelijke hectaretoeslag vindt hij sociaal voor bijvoorbeeld kalverhouders, die op dit moment nog veel toeslagen krijgen en het in de toekomst met aanzienlijk minder moeten doen.
 
Op de vraag waarom hij, gegeven de toekomstige veranderingen in het EU-beleid, niet zou kiezen voor biologische melkveehouderij, beantwoordt hij kort en krachtig: dat word niet bepaald door het EU-beleid, maar door de markt!


Bron: NOS.nl, 27 juni 2013

27 juni 2013

BRON:
Jack Luiten
Naar boven