Wolf slaat opnieuw toe

Nederlandse schapenhouders vrezen dat de wolf steeds vaker zal toeslaan en schapen doodt. De wolf heeft volgens het platform Nowolvesnl ‘hoogstwaarschijnlijk’ afgelopen weekend meerdere malen toegeslagen. Dat meldt een zegsman van het platform Nowolvesnl.

Schapenhouder Van de Laak uit het Limburgse Lottum, bijvoorbeeld, trof zaterdagochtend een ravage aan onder zijn 20 hoog-drachtige hobbyschapen. Vier dieren lagen aangevreten dood in de wei, een vijfde was aangevallen maar leefde nog. De andere dieren waren gestrest en onrustig. Van de Laak heeft zijn schapen naar huis gehaald en ondergebracht in de stal en daar stond hij later oog in oog met de wolf. Van de Laak: “Ik weet niet wat ik moet doen en durf niet meer in het donker naar mijn schapen. Terwijl ze nu hoog-drachtig zijn en mijn zorg nodig hebben.”
Als vermoed wordt dat een wolf schapen doodt, moet dit gemeld worden bij het Faunafonds. Medewerkers van het Faunafonds verzamelen DNA om vast te kunnen stellen of het een wolf is geweest die de dieren doodt. Dat moet binnen 24 uur gebeuren. Het platform Nowolvesnl constateert echter dat het Faunafonds niet altijd binnen 24 uur DNA kan afnemen. 

Ook schapenhouder Boudewijn Kooijman uit Bergen (Lb) heeft bij een van zijn koppels schapen verspreid in het land 7 dode aangevreten jonge lammetjes aangetroffen. Deze dieren zijn ‘hoogstwaarschijnlijk’ het slachtoffer van een aanval door een wolf. Kooijman houdt zijn dieren op de meest natuurlijke wijze. Zijn lammeren worden buiten geboren en door het grote aantal dieren is niet duidelijk of er dieren geroofd en meegenomen zijn. Kooijman: “Mijn dieren zijn niet te beschermen. Ze lopen verspreid over 40 kilometer in grote gebieden en ik heb geen schuren waar ze in kunnen.”

Platform Nowolvesnl en LTO Schapenhouderij zijn in overleg om samen een werkgroep te vormen. De werkgroep wil eerste-hulp kunnen bieden aan dierhouders na een aanval door wolven, schade vastleggen en schapenhouders informeren. In gebieden in Duitsland en Frankrijk waar wolven leven vielen in 2017 ruim 15.000 slachtoffers onder schapen, kalfjes, pony’s, honden en andere dieren. 

 

07 maart 2018

BRON:
Nowolvesnl
Naar boven