Russische ambassadeur Shulgin bezoekt Brabantse boomkwekerijen

Nederland is een belangrijke handelspartner van Rusland en kan een bijzondere rol spelen bij het versterken van de agrarische sector in dat land. ,,We willen de agrarische productie opvoeren en in de breedte verder ontwikkelen. Daarbij kunnen we de technische kennis, ervaring en know how van de Nederlandse agrosector goed benutten.”

Dit zei Alexandr Shulgin, de Russische ambassadeur in ons land, vandaag tijdens een werkbezoek aan een tweetal boomkwekerijbedrijven in Uden en Sint-Oedenrode. Net zoals zijn voorganger Kolodkin vorig jaar deed, ging Shulgin in op een uitnodiging van voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland om enkele bedrijven te bezoeken. Daarbij gaf hij blijk van de hoge waardering voor Nederlandse producten als pootaardappelen, fruit- en sierbomen, zaaizaden en ander plantmateriaal.

Gespannen verhouding
Uiteraard kwam ook de gespannen verhouding tussen Rusland en de Europese Unie aan de orde en de wederzijdse handelsbeperkingen. Na de Europese sancties tegen Rusland volgden tegenmaatregelen van de Russen, die vooral de Nederlandse land- en tuinbouw hard treffen. Dit geldt voor sectoren als de varkens- en pluimveehouderij en de ook de zuivelsector. Ook de boomkwekerij heeft bij export van producten te maken met haperende en beperkende maatregelen.

Dat bleek in Uden waar de Russische gasten werden ontvangen en in gesprek gingen met Pieter en Bart van Rijn (van Van Rijn- de Bruyn BV). Henk Raaijmakers en Jan Veltmans, resp. voorzitter en lid van de vakgroep LTO Bomen en Vaste Planten namen daar ook aan deel. Een aanzienlijk deel van de producten van de gebr. Van Rijn heeft hun weg naar de afzetmarkt gevonden, maar de boomkwekerij wil naar een structurele oplossing om nog bestaande exportbeperkingen uit de weg te ruimen.

Ruimte voor export
Na een rondleiding in Uden verhuisde de delegatie naar Sint-Oedenrode. Daar praatte directeur Pieter van den Berk van de gelijknamige boomkwekerij zijn bezoekers bij over zijn afzetervaringen in maar liefst 34 landen, waaronder Rusland. Ook hij heeft zijn hoop gevestigd op meer ruimte voor export naar Rusland, al zijn op fyto-sanitair gebied nog enkele hobbels weg te nemen. De bezoekers waren onder de indruk van hoe ‘de boomkwekerij’ zich presenteerde en de ambities om kansen op afzetmarkten te benutten.

Na ook een korte rondgang op dit bedrijf werd het bezoek afgesloten met een lunch en een bespreking over mogelijkheden om de wederzijdse handelsbetrekkingen te intensiveren. Hierbij werd onder meer vooruitgeblikt naar het WK-voetbal, dat in 2018 in tien Russische steden wordt gespeeld. Henk Raaijmakers gaf een toelichting op de vergroening van stedelijke regio (‘de groene stad’) en de voordelen, die dit op meerdere terreinen biedt. Ambassadeur Shulgin noemde zeer grote steden als Moskou en Sint Peterburg als mogelijk belangstellenden voor dit soort nieuwe concepten.

'Koud watervrees'
Albert Jan Maat toonde zich na afloop tevreden met het Russische bezoek: ,,Vandaag is wel gebleken dat het zin heeft om te investeren in de relatie met de Russen en in samenwerking met de Russische land- en tuinbouw.” Er is volgens hem in Den Haag en in ook Brussel teveel koud watervrees om de relaties met de Russen te verbeteren. ,,In plaats van je tegen elkaar afzetten is het beter om het gesprek aan te gaan. Want er komt een tijd dat we weer op een normale manier met elkaar zullen omgaan. Boeren en tuinders betalen nu in belangrijke mate het gelag. Zeker na vandaag denk ik dat meer oplossingen in zicht komen om barrières weg te werken.”

Bij foto: Boomkweker Pieter van Rijn geeft, met naast hem z'n broer Brat, tekst en uitleg op zijn bedrijf aan ambassadeur Shulgin. Links vakgroepvoorzitter Henk Raaijmakers.
Foto's: Wouter van Assendelft 

Overzicht ontvangstruimte van Rijn kl.jpg 

In koeldcel van Rijn kl.jpg

 Opnames NOS - Journaal kl.jpg

 Welokm bij van den Berk kl.jpg

 Shulgin wandelt bij Vd berk (drie op rij) kl.jpg

Pieter van den Berk legt uit kl.jpg

Shulgin spreekt kl.jpg

Tekst en uitleg v.d. Berk bij machnies kl.jpg

 

 

 

07 juni 2016

BRON:
Naar boven