Europese journalisten in Nederland de boer op

In het kielzog van de informele EU-Landbouwraad reisde begin deze week een grote groep journalisten door Nederland om de nieuwste ontwikkelingen in de agrarische sector van dichtbij te bekijken. Voordat ze gisteren in Amsterdam te horen kregen hoe de landbouwministers aankijken tegen het gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020 bezochten ze meerdere agrarische bedrijven.

De 27 journalisten, overwegend agrarisch georiënteerd, waren afkomstig uit 16 verschillende lidstaten in Europa. De groep telde nog meer deelnemers daar ook Brusselse journalisten (correspondenten van Nederlandse media, die regelmatig over landbouw schrijven) waren uitgenodigd. Ze brachten onder meer een bezoek aan ‘Food to be’ in Eindhoven en Growwise, waar het telen van grassen in industriële gebouwen te zien was en ook de nieuwste soorten van verlichting voor de glastuinbouw.

Demonstratie
Het journalistieke gezelschap volgde een soort schaduwprogramma van de ministers: zij gingen op bezoek op plekken, waar de landbouwministers kort daarvoor al waren geweest. Zoals bij het melkveebedrijf van Rick en Joke Lagendijk in Diessen (NBr), waar hun 180 melkkoeien zijn gehuisvest in een soort koeientuin met een dak, dat veel weg heeft van een kasdek in de glastuinbouw. Op het bedrijf werden de ministers een halfuur opgehouden door een demonstratie van jonge boeren, die aandrongen op actie van de politiek om de melkprijs naar een hoger niveau te krijgen.

In het Noord-Hollandse Abbenes werd het journalistieke gezelschap ontvangen door akkerbouwer Jasper Roubos. De akkerbouwer loopt niet alleen warm voor duurzaamheid, maar maakt daar ook op meerdere manieren werk van op zijn bedrijf. Om nieuwe ideeën op met name het gebied van gewasbescherming in de praktijk te testen , is hij een samenwerkingsverband aangegaan met Bayer onder de noemer ‘Forward Farming’.

Technieken en systemen
Het gaat bij Forward Farming om duurzame bedrijfsvoering met een serie deels nieuwe technieken en systemen, waar de bezoekers in kleinere groepen langs werden geleid. Toetsen in de praktijk en laten zien wat er allemaal kan, dat is het uitgangspunt van Roubos, wiens bedrijf 80 ha omvat met voornamelijk wintertarwe, suikerbieten, uien en aardappelen. Voorts runt hij een loonwerkbedrijf en samen met zijn vrouw een camperplaats, die vooral tijdens de nabije Keukenhof tjokvol staat.

Specialisten van Bayer, ook uit Duitsland, waren naar Abbenes gekomen om de gasten tekst en uitleg te geven. Bij de praktijkproeven gaat het om zo schoon mogelijk (grond)water in combinatie met optimale prestaties op het gebied van bodemvruchtbaarheid, gewaskwaliteit en uiteraard -opbrengsten.

In 75 landen
Samen nieuwe opdoen, samen met anderen delen en erover discussiëren met vakgenoten én burgers, dat is de drive van Roubos, die goed te spreken is over de samenwerking met Bayer. Dit bedrijf wil Forward Faming wereldwijd in 75 landen uitrollen en is daar in België al bijna drie jaar mee bezig.

Vanuit Abbenes vetrokken de bezoekers naar Amsterdam om te horen van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) en EU-landbouwcommissaris Philp Hogan, hoe de discussie was gelopen over het GLB na 2020. Van Dam zat de informele vergadering voor omdat Nederland het eerste halfjaar 2016 voorzitter is van de Europese Unie. De discussie werd mede gevoed door een discussienota, die Van Dam onlangs publiceerde. Over die toekomstige koers bestaat tussen de landbouwministers uit de 28 lidstaten nog veel verschil van menig in Europa.

 

01 juni 2016

BRON:
Naar boven