Enige verruiming Xylella noodmaatregelen

In de maatregelen die de Europese Commissie kan nemen als de bacterie Xylella in Nederland de kop opsteekt, is enige verruiming aangebracht. De afbakening van 10 kilometer bij een vondst wordt teruggebracht naar 5 kilometer.

Maar dan moeten alle inspanningen zijn gericht op uitroeiing. De 5 kilometer-zone kan zelfs worden teruggebracht naar een 1 kilometer. “Deze aanpassingen van de Europese commissie zijn een stap in de gewenste richting”, zegt voorzitter Henk Raaijmakers van LTO Bomen en vaste planten.
Tuinders en boomkwekers vrezen de bacterie Xylella fastidiosa. Het is een bacterie die verantwoordelijk is voor ziektes bij druiven, olijfbomen en oleanders en is een grote bedreiging voor de Nederlandse boomkwekerij en vaste planten-sector. Xylella is zeer moeilijk te bestrijden. Deskundigen spreken dan ook over ‘uitroeien’. In Zuid-Europa zijn verschillende haarden. Daar worden honderden jaren oude olijfbomen met wortel en tak vernietigd en verbrand. “Er is geen andere manier. Daarom doen wij er alles aan om deze bacterie buiten de deur te houden”, aldus Raaijmakers.

Vakgroep
De LTO vakgroep Bomen & Vaste Planten, LTO Glaskracht Nederland zijn positief over de aanpassingen. Hoewel Nederland nog Xylella-vrij is, is de vrees groot dat door import de bacterie alsnog binnen komt. “Alertheid hierop is geboden. Snel elimineren is dan van groot belang. Een zone van 10 kilometer voor langere tijd op slot is voor regio’s waar teelten zijn geconcentreerd, funest”, aldus Raaijmakers.
Als een gebied dan toch afgebakend wordt, blijven de beperkingen 5 jaar in stand. Dit kan onder strikte voorwaarden korter teruggebracht worden naar 12 maanden. Er mogen geen waardplanten verhandeld worden uit de afgebakende gebieden. Het aantal waardplanten in Nederland is groot. Meer dan 400, waaronder een groot deel van het boomkwekerijsortiment en tuin- en terrasplanten, perkplanten en enkele potplanten.

Inzet LTO
LTO Nederland zet zich ervoor in dat ondernemers hun bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer voort kunnen zetten om faillissementen en economische schade voor het bedrijf en de regio zoveel mogelijk te beperken. Daarom is inzet steeds geweest op maatregelen die zich richten op uitroeiing, een afbakening die kort duurt en minder ruim is, aangevuld met goede monitoring en controles. LTO Bomen en vaste planten en LTO Glaskracht Nederland blijven hameren op alertheid en preventie. De aandachtspunten voor preventie zijn bij ondernemers bekend en uitgewerkt in een leidraad fytosanitaire preventie Xylella.

18 december 2017

BRON:
LTO Nederland
Naar boven