Uitspraak gerechtshof vergroot kans op behoud derogatie

LTO Nederland, NMV, NAJK en de Nederlandse Zuivel Organisatie hebben kennis genomen van de uitspraak die het gerechtshof van Den Haag vandaag in hoger beroep heeft gedaan over de ministeriële regeling Fosfaatreductieplan 2017. De uitspraak vergroot de kans op behoud van de derogatie voor de melkveehouderij.

           

Het gerechtshof stelt dat alle melkveehouders zich aan de ministeriële regeling moeten houden. Die is begin dit jaar in nauw overleg met de sectorpartijen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgezet om de fosfaatproductie door de melkveehouderij in 2017 terug brengen tot onder het plafond dat met de Europese Commissie was afgesproken.

 

De fosfaatreductieregeling is ingrijpend, maar onvermijdelijk gezien het algemeen belang voor de sector. Volgens de laatste prognoses zal de fosfaatproductie dit jaar daadwerkelijk weer onder het plafond uitkomen. Om de onderhandelingen over een nieuwe derogatie tot een succes te maken is het wel noodzakelijk dat de melkveehouderij de rest van dit jaar vasthoudt aan het fosfaatreductieplan.

 

‘Het blijft een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel. Gezamenlijk moet iedereen verantwoordelijkheid nemen,’ reageert Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. ‘Nederland kan nu met een sterk verhaal naar Brussel om de derogatie veilig te stellen.’

 

31 oktober 2017

BRON:
LTO, NMV, NAJK en NZO
Naar boven