‘Energie weer terug in het hart van de samenleving’

Akkoord getekend in SER-gebouw 

“LTO is blij dat het onderwerp energie terug is in het hart van de samenleving. Het ligt weer waar het hoort, namelijk bij de gewone ondernemers.” Dit zei voorzitter Albert Jan Maat gistermiddag in Den Haag, waar in het SER-gebouw het Energieakkoord voor duurzame groei werd ondertekend. 

Maat was een van de meer dan veertig bestuurders, die hun handtekening hebben gezet onder het ambitieuze plan om het energieverbruik jaarlijks 1,5 procent te verminderen. Tegelijkertijd moet het aandeel van hernieuwbare energieopwekking (nu nog 4%) stap voor stap omhoog: naar 14% in 2020 en naar 16% in 2023.
 
Decentraal
De productie en levering van energie wordt decentraal aangepakt, zodat het weer een zaak wordt van boeren, tuinders en buitenlui, stelde Maat. Te midden van alle betrokkenen bestuurders en organisaties benadrukte hij, dat alle afzonderlijke sectoren in LTO-verband het akkoord zullen tekenen.
 
En passant meldde de LTO-voorzitter dat zijn organisatie met de afzet van zonnepanelen intussen is uitgegroeid tot de grootste partij van het land. “We zullen daar krachtig mee doorgaan”, aldus Maat, die voor agrarische ondernemers een belangrijke rol weggelegd ziet waar het gaat om de toekomstige energievoorziening.
 
Onafhankelijke commissie
Het Energieakkoord is geen vrijblijvende aangelegenheid, zo klonk het herhaaldelijk in het SER-gebouw. Er ligt een pakket afspraken waar organisaties en sectoren zich aan gebonden hebben. Er komt een onafhankelijke commissie met vertegenwoordigers van de deelnemende partijen, die toezicht gaat houden op de voortgang. 

Minister Kamp (EZ) zei hoge verwachtingen te hebben van de gunstige (bij)effecten van het akkoord. Naast energiebesparing (‘’Dat is het allerbelangrijkste”) becijferde hij dat innovatie, verbetering van de energie-infrastructuur en scholing vanaf 2017 zullen resulteren in tenminste 15.000 nieuwe banen. De rekenaars van het Economisch Instituut voor de Bouw zijn wat voorzichtiger: zij houden het op 10.000 tot bijna 15.000 banen.
Foto: Dirk Hol

Zie het SER-persbericht Energieakkoord voor duurzame groei:
http://www.ser.nl/nl/actueel/persberichten/2010-2019/2013/20130906-brede-steun-voor-energieakkoord-voor-duurzame-groei.aspx

Zie het persbericht van ECN en Planbureau voor de Leefomgeving:
http://www.ecn.nl/nl/nieuws/item/date/2013/09/06/energieakkoord-afspraken-behoeven-verdere-uitwerking/ 

  

07 september 2013

BRON:
Jack Luiten
Naar boven