Koud weer zit melkveehouders dwars

“Het is niet alleen de regen, maar vooral de lage temperatuur die ons dwarszit. Normaal gesproken zou er overal al vers gras zijn gemaaid, maar dat is nu nog maar in beperkte mate gebeurd. De weersvoorspelling is andermaal wisselvallig en te koud. Als het zo doorgaat, gaan heel wat melkveehouders pas begin juni voor de eerste keer maaien.”
 
Ook veehouder Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO melkveehouderij, loopt op zijn bedrijf in Langerak (ZH) behoorlijke vertraging op met de voerwinning. In normale jaren maaide hij vaak vóór Koninginnedag het eerste blok weg, zodat weer ruimte ontstond om te beweiden. 

Nu er in relatief korte tijd ook veel regen valt, lijkt het volgens hem in meerdere opzichten een bijzonder jaar te worden. “Eerst was het lang koud en droog, waardoor het gras langzaam groeide. Onderhand raken of zijn heel wat melkveehouders door hun kuilgras heen. Het voer is relatief vrij duur, daar hebben we het afgelopen jaar ook last van gehad.” 

“Wat er staat aan gras is nu nog van een prima kwaliteit”, zegt Romijn. Als het maaien echter nog een week of twee op zich laat wachten, veroudert het gras en gaat de energiewaarde, zoals eiwitgehalte, sterk omlaag. “Al met al raken we nu met het nieuwe seizoen behoorlijk achterop”, aldus de vakgroepvoorzitter. 

Hij spreekt van een vrij uitzonderlijke situatie, waar de veehouders mee van doen hebben. “We werken in en met de natuur en die gedraagt zich soms grillig. Hoe dan ook moeten we er mee om zien te gaan. Maar je merkt het wel in de praktijk, de boeren worden er onderhand een beetje saggerijnig van. Een flink aangetrokken melkprijs klinkt heel mooi. Maar als aan de andere kant de kosten fors oplopen, schieten we er per saldo nog niet zo gek veel mee op.”
 
Foto:
Er is de afgelopen weken op nog maar weinig percelen gemaaid, zoals hier in Zoeterwoude.    

21 mei 2013

BRON:
Jack Luiten, LTO Nederland
Naar boven