LTO achter Taskforce Voedselvertrouwen

LTO Nederland staat vierkant achter de afspraak met staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) en vertegenwoordigers uit vee- en vleessector om zo snel mogelijk een taskforce in te stellen die voorstellen gaat doen om de fraude met voedsel uit te sluiten. In de samenstelling van deze taskforce heeft LTO een belangrijke stem. “We nemen daar het initiatief voor, omdat de fraudekwesties van afgelopen weken steeds weer afstralen op het imago van onze leden. Dat moet maar eens een keer afgelopen zijn”, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Aanleiding voor het overleg met de staatssecretaris zijn de recente kwesties met vervuild veevoer, omkatten van eieren en bijmengen van paardenvlees in rundergehakt. “Het gaat om fraude in de voedselketen. Daar hebben boeren en tuinders indirect veel last van. Zij worden steeds geassocieerd met schandalen waar ze zelf niets aan kunnen doen. Boeren en tuinders zijn producent van betrouwbaar voedsel. Daarom hebben we bewust gekozen voor een positieve naamgeving van de taskforce. Het gaat om vertrouwen in de productie-, verwerking- en verkoop van voedsel.”

De Taskforce krijgt onder meer als opdracht mee om de informatie-uitwisseling tussen de overheid en het bedrijfsleven te versterken, de kwaliteitssystemen in de keten aan te scherpen en de communicatie met consumenten te verbeteren. “We hebben in Nederland in principe goed functionerende instanties, maar de menskracht en deskundigheid om echt goed te controleren en te handhaven, dreigen weg te lopen als gevolg van bezuinigingen en samenvoegen van instanties”, zegt Maat.

06 maart 2013

BRON:
LTO Nederland
Naar boven