Einde van de Angelsaksische wereld?

Afgelopen zondagavond in een biertent in Beieren waar de CDU- en CSU-leiding de vredespijp rookte ter gelegenheid van de aanstaande Duitse verkiezingen. Angela Merkel beklimt het spreekgestoelte en spreekt met nauwelijks verholen ergernis de woorden: ‘Europa moet in de toekomst meer op zichzelf vertrouwen. We kunnen er niet meer van op aan dat anderen ons helpen.’

Met deze woorden, maandagmorgen in alle krantenkoppen, gaf zij aan dat Europa niet langer afhankelijk kan zijn van de Verenigde Staten, maar haar eigen boontjes moet doppen. Samen met de verkiezing en de inzet van Macron in Frankrijk zou dit wel eens kunnen gaan leiden tot een versterkte inzet op Europa en minder op het trans-Atlantisch bondgenootschap.

De volgende dag, tijdens overleg tussen de SER en het kabinet over de Brexit, sprak minister Bert Koenders zijn zorgen uit over wat hij noemde het ‘einde van de Angelsaksische’ wereld en de ‘continentalisering’ van Europa. Een ontwikkeling die door de Brexit en het gedrag van Trump wel eens versneld zou kunnen worden. 

Wat gaat ons als landbouwers dat politieke gedoe nu aan? zult u misschien denken. Wel, de invloed van het VK en de VS hebben de laatste decennia voor een sterke tendens naar vrijhandel gezorgd. Vrijhandel die Nederland met zijn grote export veel welvaart en welzijn heeft gebracht. De Nederlandse landbouw zou niet op het huidige niveau zijn als we alleen voor onze eigen kleine thuismarkt zouden kunnen produceren. 

Wanneer dat politieke gedoe leidt tot minder vrijhandel en meer protectionisme, zou onze Nederlandse landbouw wel eens het kind van de rekening kunnen zijn. Oppassen dus!

Marc Calon
Voorzitter LTO Nederland

03 juni 2017

BRON:
Marc Calon
Naar boven