Frankrijk en Europa

L’histoire se répète, de geschiedenis herhaalt zich, zeggen de Fransen. Overmorgen wordt de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gehouden. De keuze tussen de twee kandidaten, Emmanuel Macron en Marine le Pen, zal in grote mate bepalen welke weg Europa de komende jaren zal inslaan.

Zo’n 67 jaar geleden waren het twee andere Fransen, Robert Schuman (de Franse minister van buitenlandse zaken) en Jean Monet (een Franse topambtenaar) die de basis legden voor de Europese Unie zoals we die vandaag kennen. Met de publicatie van het ‘plan Schuman’ werd de basis gelegd voor de latere Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van onze huidige Europese Unie. De Europese Unie die ons vrede en welvaart heeft gebracht.

Marine le Pen (Front National) huldigt het principe ‘Frankrijk eerst’ en was tot voor kort voor uittreding uit de EU en afschaffing van de euro. Naarmate de verkiezingsdag nadert, matigt ze haar standpunten een beetje. Vooral omdat ze naast haar eigen achterban ook meer gematigde kiezers aan zich moet binden om te kunnen winnen.

Emmanuel Macron (En Marche!) is een uitgesproken voorstander van verdere Europese integratie. Al past ook hij de laatste dagen zijn standpunten een beetje aan. ‘De Europese Unie moet hervormd worden, anders heeft ze geen bestaansrecht’, was de afgelopen week uit zijn mond te horen.

De peilingen geven Macron steeds de grootste kans om te winnen. Maar wanneer hebben we dat eerder gehoord? Herinnert u zich de peilingen over de brexit nog? Of die over Trump? Laten we hopen op een goede uitslag morgen. In het belang van Europa!

 

Marc Calon
Voorzitter LTO Nederland

06 mei 2017

BRON:
Marc Calon
Naar boven