Een nieuw publiek

Maandagavond, Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Dagblad Trouw organiseert een debatavond over hoe Nederland gidsland wordt in de transitie van het voedselsysteem. Het publiek: 150 mensen, veelal jong, hoogopgeleid en woonachtig in Amsterdam en omstreken. Het gaat onder meer over de invloed van voedselproductie op het wereldwijde klimaat en de ontwikkelingen in het eetpatroon van westerse consumenten. Interessante thema’s, met grote invloed op de toekomst van onze sector.

Maar wellicht het meest opvallende van de hele avond: de open sfeer. In het verleden werden dergelijke bijeenkomsten gedomineerd door pakweg boze vijftigplussers van veelal linkse signatuur, voortdurend wijzend op antibiotica, gewasbeschermingsmiddelen en mest, waardoor een echte dialoog tussen producent en consument nauwelijks van de grond kwam. Nu zie ik vooral mensen die heel geïnteresseerd zijn in voedsel, met oprechte belangstelling voor de oplossingen die boeren en tuinders in huis hebben. Bij de Balie en in de Rode Hoed heb ik overigens dezelfde ervaringen.

Zo’n publiek manoeuvreert boeren en tuinders ook in een andere positie. Vroeger zaten we steeds in de verdediging. Nu worden we uitgedaagd om oplossingen aan te reiken. En die hebben we in huis. Voor het klimaatprobleem, met verdere investeringen in duurzame energie en het verhogen van het organischestofgehalte in de bodem. Voor de vragen over voedselzekerheid en gezondheid, door nieuwe stappen in veredeling en de teelt van gewassen voor medicijnen. En voor een leefbaar platteland, waarbij een vitale land- en tuinbouw onmisbaar is.

Als het om de dialoog met de samenleving gaat, ben ik optimistischer dan ooit.

Hans Huijbers
LTO Duurzaam ondernemen

25 maart 2017

BRON:
Hans Huijbers
Naar boven