Verkiezingen en imago

Wat vind je van ons imago? Die vraag krijg ik de laatste tijd vaker.

Soms denkt de vragensteller dat het imago van onze landbouw belabberd is. Toch is dat niet zo. ‘Vraag eens de eerste tien mensen die je op straat tegenkomt’, zeg ik dan. Negen van de tien zullen positief over ons spreken.

En terecht. We produceren dagelijks goed, veilig en betaalbaar voedsel. En dat doen we op een veel duurzamere wijze dan in menig ander land.

Toch zal dit niet het eerste antwoord zijn dat je krijgt van die tien mensen. Die zullen zeggen: ‘Boeren zijn hardwerkende mensen en ze deugen ook.’ Vaak is dit gebaseerd op het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw. Burgers kijken er in groten getale naar en het programma scoort hoog in de waarderingscijfers. Mark Rutte en Geert Wilders keken ernaar toen ze even niet meededen aan lijsttrekkersdebatten.

Onder politici valt er nog wat te doen aan ons imago. Dat bleek vooral tijdens de verschillende verkiezingsdebatten die LTO samen met andere organisaties de laatste weken heeft gehouden. Debatten waar verschillende kandidaat-Kamerleden aan meededen.

De opkomst was groot, van Kamerleden en ook van toehoorders van buiten. Een mooie manier om de agrarische sector op de kaart te zetten dus. Vaak ging het trouwens over de zaken die niet altijd goed gaan en over de verschillen tussen de politieke partijen.

Ook tijdens het tv-programma Pauw & Jinek van vorige week vrijdag werden ‘we’ weer aangesproken. Hier werd een ongenuanceerd beeld vakkundig weersproken door Eline Vedder en Dirk Bruins. Hulde! 

Marc Calon
voorzitter LTO Nederland

11 maart 2017

BRON:
Marc Calon
Naar boven