Populisme

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen eraan en dat is te merken. Ook de agrarische sector krijgt op dit moment veel aandacht. Ik heb het idee dat we de laatste weken meer in het nieuws zijn geweest dan al die jaren ervoor.

Iedereen vindt wat van boeren en tuinders, helaas vaak zonder te weten wat er écht speelt op het boerenerf. Neem nou de verplichte weidegang. Dat is populisme ten top.

In wat voor land leven wij eigenlijk? Per wet gaat men regelen dat de koeien naar buiten moeten, terwijl hele generaties kinderen nooit buiten komen, maar binnen zitten te gamen. Ze hebben vaak nog nooit een koe in ‘real life’ gezien, gevoeld of geroken.

Maar goed, de Haagse werkelijkheid staat nou eenmaal ver af van de échte werkelijkheid. We leven per slot van rekening in een ‘emocratie’, zoals ik in mijn vorige column al schreef.

Maar beste leden, we leven ook in een tijd waar wij als sector kunnen laten zien hoe goed boeren en tuinders zijn en hoe ver wij vooruitlopen op de rest van de agrarische wereld. ‘Onze’ staatssecretaris Martijn van Dam en andere politici lopen daar in elk geval altijd mee te pronken in het buitenland.

Laten we hen erop wijzen dat ze ons dan ook moeten ondersteunen waar het gaat om onderwijs, onderzoek, innovatie en de échte uitdagingen.

Boeren en tuinders hebben behoefte aan een betrouwbare overheid die met ons meedenkt, die vierkant achter ons staat en die ons niet beperkt met onnodige en maffe regels die het blijkbaar goed doen in verkiezingstijd.

Léon Faassen
Vicevoorzitter LTO Nederland

04 maart 2017

BRON:
Léon Faassen
Naar boven