Een stem voor de EU

Als Nederlander in het buitenland heb ik afgelopen week al mijn stem mogen uitbrengen voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 15 maart. In de Nederlandse verkiezingsstrijd mogen we niet vergeten dat we een klein land zijn dat afhankelijk is van het buitenland. In een situatie van afhankelijkheid moet je kijken naar hoe je jezelf sterker kunt positioneren. Voor Nederland is dat de Europese Unie. Via de EU stellen wij nog wat voor in de wereld. 

Echter, de Europese Unie van vandaag staat er slecht voor. We zitten midden in diverse crises: immigratie, economische onzekerheid en buitenlandse grenzen die onder druk staan. Ondertussen signaleer ik in Brussel weinig energie en dynamiek om daar gezamenlijk als Europese landen ambitieus het hoofd aan te bieden. Ik mis de gezamenlijke visie en ik mis de politici die daarvoor moeten gaan staan. 

Vaak krijgt Brussel de schuld voor het niet lekker lopen van de EU. Ergens snap ik dat ook wel. We zien leiders als Trump en Poetin. Zij gaan met een, weliswaar verwerpelijke, maar eenduidige koers vooruit, terwijl we in Brussel vergaderen en er niet uitkomen.

Maar ik denk dat veel van de verantwoordelijkheid voor het niet goed lopen van de EU uit de hoofdsteden komt. Doordat we regeringen hebben die geen visie en leiderschap durven tonen, zien we dat ze apathisch in compromissen blijven hangen die ze in de hoofdsteden niet uit durven leggen. 

Wanneer wij Europa willen redden, een sterk Europa willen, zullen we moeten accepteren dat we sommige dingen niet meer in ons eentje kunnen. Op terreinen als landbouw, milieu en veiligheid is het evident dat we samenwerken met andere landen. Dat is efficiënter, goedkoper en beter. 

Volgens mij is dat verhaal prima uit te leggen, ook wanneer dat betekent dat je niet altijd 100 procent je zin krijgt. 

Ik roep u dan ook op om voor 15 maart de Europa-paragraaf van de verschillende partijen goed te lezen. Als Nederlandse boer en tuinder heb je een enorm belang bij een sterke EU. En daar horen sterke leiders bij die de EU verder durven brengen.

Koert Verkerk

25 februari 2017

BRON:
Koert Verkerk
Naar boven