Polygala myrtifolia onder een vergrootglas

In Spanje is in Almeria in de gemeente El Ejido, in drie planten van Polygala myrtifolia een besmetting gevonden van de bacterie Xylella fastidiosa. De planten stonden in een afgesloten kas.De planten toonden geen symptomen. De besmetting kwam naar voren als onderdeel van de nieuwe EU brede toetsverplichting van kweekbedrijven van planten van  Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis.
Als gevolg van de besmetting zijn door de Spaanse autoriteiten uitgebreid onderzoek afgerond in aanpalende partijen en waardplanten en vectoren buiten de kas. In de kas zelf zijn geen vectoren gevonden en alle toetsuitslagen waren negatief. De betreffende besmette partij is vernietigd. De besmette partij is afkomstig uit een andere lidstaat.

Nieuwe discussies
De vondst leidt tot nieuwe discussies in Europa over het aanscherpen van maatregelen om verspreiding van Xylella te voorkomen. Dit jaar is het al verplicht om een aantal waardplanten van Xylella te laten toetsen, voordat deze planten in de handel mogen worden gebracht. Het gaat hierbij om Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europea, Prunus dulcis en ook Polygala myrtifolia.
De vraag is of dit voldoende is. Een (tijdelijk) verbod op het verhandelen van Polygala myrtifolia zou wellicht beter zijn. Deze waardplant wordt als bijzonder risicovol gezien, omdat het een waardplant is voor verschillende stammen van de bacterie Xylella fastidiosa en omdat de bacterie er symptoomloos op kan voorkomen.
De discussie over aanvullende maatregelen in EU-verband is nog niet afgerond. Het is mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk al nationaal noodmaatregelen instelt en import van Polygala myrtifolia gaat verbieden of intensievere toetsing vereist stelt voor elke partij voordat deze verhandeld kan worden naar het VK.

Lees verder www.nvwa.nl/xylella

 

06 juni 2018

BRON:
LTO Nederland
Naar boven