Onderzoek robotmelken en koeien in de wei

Internationaal onderzoek onlangs van start

De melkrobot rukt op. Hoe kan weidegang het beste worden gecombineerd met het melken van de koeien met een melkrobot?

LTO en Wageningen UR zijn gezamenlijk in het internationale project Autograssmilk gestapt. Het betreft een nieuw onderzoek naar de combinatie robotmelken en weidegang.

Het gaat om een groot project waarbij Europese onderzoekers inventariseren welke mogelijkheden het gebruik van een automatisch melksysteem biedt om de koeien in het zomerseizoen in de wei te laten. Er wordt nader gekeken naar voerstrategie, technologie, ecologische en economische aspecten bij de combinatie van weidegang en robotmelken.

Het initiatief komt uit Ierland, waar robotmelken nog in de kinderschoenen staat. Als de combinatie weidegang en robotmelken economisch niet interessant is, geloven de Ieren niet in toekomst de robot. Weiden is de basis van het melkveehouderijsysteem in dat land.

In Nederland wordt momenteel onder andere op proefbedrijven Dairy Campus en De Marke vervolgonderzoek uitgevoerd. “We monitoren dit weideseizoen vooral het gedrag en de resultaten van de weidende koeien”, vertelt projectleider Agnes van den Pol van Wageningen UR. “Volgend jaar hopen we handvatten te presenteren waar melkveehouders hun voordeel mee kunnen doen. Doel is om tot een beslismodel te komen richting koe en grasland.”

Koe in de wei, warme dag mei 2013 web kl.jpg

 

 

 

 

07 juni 2013

BRON:
Jack Luiten / Douwe-Jan Sietsma
Naar boven